Güvercin Yumurtası Kaç Günde Çıkar? Detaylı

22 Aralık 2022 - 14:29 'de eklendi ve kez görüntülendi.
resim

Gerek hobi olarak güvercin besleyenler gerekse balkonuna gelip yumurtlayan bir güvercinle karşılaşan ev sahipleri, özellikle güvercin yumurtası kaç günde çıkar sorusunun cevabını merak ederler. Güvercinlerin kuluçka süresi, birçok kuş türü gibi çok uzun olmamakla birlikte kuluçka dönemi, öncesindeki çiftleşme ve sonrasındaki yavru bakımı süreçleriyle bir bütün halindedir.

Güvercin Yumurtası Kaç Günde Çıkar?

Güvercinlerin çiftleşme dönemi Şubat gibi başlar ve Ağustos’a kadar devam eder, bunun asıl nedeni uzayan gün ile birlikte aldıkları bol güneş ışığıdır. Dönemin başladığını ayrıca, kuşların birbirlerine kur yapmalarından anlayabilirsiniz, bu kur yapma çiftler arasında 5-6 gün sürebilir.

Güvercinler bir çiftleşme dönemi boyunca genelde 4 defa yumurtlarlar ve bu yumurtlama çiftleşme sonrasındaki 4-5 gün içinde gerçekleşir. Güvercin yumurtaları anne güvercinin kuluçkaya yatmasından itibaren ortalama 17-21 gün sonra çatlarlar. Özetle güvercin yumurtası kaç günde çıkar sorusunun cevabı 17-21 gün arasıdır. Bu süre, içerideki yavrunun gelişimine bağlı olup kardeş yumurtalar farklı zamanlarda çıkabilirler.

İlginizi çekebilecek diğer kuş içerikleri;

Güvercin Kaç Gün Kuluçkaya Yatar?

Sağlıklı ve genç güvercinler, daha önceden belirtildiği üzere çiftleşmeden yaklaşık 4-5 gün sonra yumurtlarlar, yalnız hemen kuluçkaya yatmazlar. Genel olarak iki yumurta yumurtlayan anne güvercinler, birinci yumurtayı yumurtladıktan sonra onun üstüne yatmaz, ortalama 12-24 saat sonra gelen ikinci yumurta ile birlikte yumurtalarının üzerine onları ısıtmak için oturmaya başlarlar.

Güvercin Kaç Gün Kuluçkaya Yatar

Güvercin Kaç Gün Kuluçkaya Yatar

Böylece yumurtaların kuluçka süreleri başlamış olur. Dişi ve erkek güvercin (anne ve baba) kuluçka süresi boyunca sırayla yumurtaların üstünde otururlar ve kursaklarında yavrular için mama (kuş sütü) biriktirmeye başlarlar. Yavrunun erken çıkması, kuş sütü yetersizliğine neden olacağından tehlikeli olabilir.

Güvercin Yumurtası Kaç Günde Çıkar

Güvercin Yumurtası Kaç Günde Çıkar

Eğer baktığınız güvercin, hobi olarak değil de balkonunuza yuva yapmışsa ve ne yapacağınızı bilemiyorsanız, aslında hiçbir şey yapmamanız en iyisidir. İlk olarak, güvercinin yumurtalarına elle dokunmanız annenin yumurtaları yabancılaşmasına yol açar. Kuluçkaya yatmış güvercini yumurtalarıyla birlikte taşımak zordur, bu süreçte yumurtalar zarar görebilir (soğuyabilir, kırılabilir vs.).

Yeni çıkmış yavrular da çok hassas olduğundan, anne güvercin yavruları uçurana kadar bekleyip, eğer ileride böyle bir durumla karşılaşmak istemiyorsanız sonrasında önlem alabilirsiniz.

Güvercin Yumurtadan Kaç Günde Çıkar?

Güvercin yumurtası anne güvercin kuluçkaya yattıktan sonra 18-21 gün içinde çıkar. İstisnai durumlardan biri olarak, özellikle yumurtlamalar arasında 2’den fazla gün varsa, anne güvercin birinci yumurtanın üstüne halihazırda kuluçkaya oturmuş olabilir. Bu yumurtalar, kuluçka başlangıçları farklı oldukları için farklı zamanlarda çıkarlar. Böyle durumları iyi gözlem ile takip eder, yumurtlama, kuluçkaya yatma günlerini not ederseniz, diğer yumurtanın çıkması gecikti diye telaşa kapılmanıza gerek kalmaz.

Güvercin Yumurtadan Kaç Günde Çıkar

Güvercin Yumurtadan Kaç Günde Çıkar

Bunun yanında, her yumurtanın yumurtadan çıkma günü farklıdır ve bir yumurta gecikti diye, özellikle içeriden herhangi bir hareket yoksa, insan eliyle kırılmamalıdır. Zira, yavruların göbek bağı ile bağlı olduğu yumurtanın iç yüzeyine zarar vermeniz, yavrunun kan kaybetmesine ve en kötü senaryoda da ölmesine neden olabilir.

HABER HAKKINDA GÖRÜŞ BELİRT
YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.