Tavukların Yumurtlaması İçin Ne Yapmalı?

04 Ocak 2023 - 8:41 'de eklendi ve kez görüntülendi.
resim

Tavukların yumurtlaması için ne yapmalı diye soranlar için detaylı bir içerik hazırladık. Özellikle ataks tavuk ve brahma tavuk gibi yumurta tavuğu besleyen kişiler bu içeriğimizde birçok bilgiye ulaşabilir.

Tavukların Yumurtlaması İçin Ne Yapmalı? Tüm Detaylarıyla

Olağan şartlarda bir tavuk, yumurta üretilen tesislerde gurk süresi hariç yılda 300 tane yumurta vermektedir. Ancak tavukların yumurtlama sayısı, kümesin ve tesisin koşullarına göre farklılık gösterir.

İnsanlarda olduğu gibi tavuklarda da çeşitli yumurtlama kanalları bulunmaktadır. Tavuklar genelde yumurtayı 25 saatte üretmektedir. İnfindibulum bölümünde, yumurtanın ovum adı verilen sarısının oluştuğu işlemler yer alır. Tavuklarda döllenme bu kısımda gerçekleşmektedir. Döllenme gerçekleşmese bile tavuk yine de yumurtlamaktadır. Eğer döllenme oluşmamışsa yumurta civciv olmamaktadır. Bu tarz yumurtalar insanlara besin kaynağı olmaktadır. İnfindibulum bölümünde döllenme gerçekleşirse o zaman civciv olmaktadır.

İyi beslenen ve uygun ortam sağlanan tavuklar günlük 1 yumurta vermektedirler. Çiftleşmek, tavuklarda yumurtlamak için şart değildir. Tavuğun yumurta vermesi kümeste olup olmamasına göre değişmektedir. Ayrıca tavuklardaki yumurtlama durumu tavuğun kendisine göre de değişkenlik gösterir. Eğer tavuklar yumurtlama yapmıyorlarsa bunun nedeni araştırmalıdır. Belki de Tavuklar yeterli erişkinliğe görmemişlerdir. Çünkü tavuklar yeterli erişkinliğe gelmeden yumurtlama yapamazlar.

İlginizi çekebilecek kanatlı hayvanlar içerikleri;

Ayrıca herhangi bir tavuk hastalığı olup olmadığı bilinmelidir. Hasta olan veya olmayan bütün tavuklar yeni bir kümese yerleştirildikleri zaman yumurta performansları düşük olur. Bu nedenle tavukların yumurtlaması ve yumurta veriminin artırılması için tavukların bulunduğu yer sabit olmalıdır. Diğer taraftan kümesteki tavuk sayısı az ise yumurta sayısı da az olur. İklim değişiklikleri de tavukların yumurtlamasını etkilemektedir.

Tavuklar uygun koşullarda büyütülseler bile ve aşı programları tamamlanmış olsa bile ilk başlarda yumurtlamayacaklardır. Çünkü tavuklar ilk yaşam alanlarını yadırgarlar ve bu alana alışmaları beklenmelidir. Tavuklar bu dönemde stres altındadırlar. Ayrıca tavuklar rahat olmalılar ve rahat gezmelilerdir. 2 hafta geçmesine rağmen hala tavuklar yumurtlamıyorsa bir sorun vardır.

Tavukların yanlış beslenmesi de yumurtlamalarını etkiler. Yem değişiklikleri de tavukları strese sokar. Eski ve yeni yemler karıştırılarak verilmelidir. Ayrıca tavuklara arpa, buğday ve mısırın yumurtlama için verilmesi gerekmektedir. Tavuklar tüy döküm dönemlerinde de yumurtlama yapmayabilirler. Tavuklar yaşları ilerledikçe yağlanmaktadır. Yağlanma da yumurtlaması etkiler. İlerleyen yaşlarda yumurtlamak da daha zor olmaktadır. Bu doğrultuda tavukların yağlanmasına sebep olacak ürünlerden de kaçınılmalıdır.

Diğer taraftan tavuk kuluçkaya da yatabilir. Doğurgan olmasa bile bir tavuk kuluçkaya yattığında yumurtlayamaz. Diğer taraftan tavuklara yumurtalama evresinde günde ortalama 15 saat ışık almaları sağlanmalıdır. Hala bu tavuklar yumurtlamıyorlarsa veteriner hekime götürülmelidirler.

Ataks Tavuk Yumurtlaması İçin Ne Yapmalı?

Ataks tavuklarının yumurtlaması için onlara rahat bir alan sunulmalıdır. Bu tavuklar stresten uzak yaşamalılar. Düzenli beslenmeleri gerekir. Kaliteli yemler ve buğday, arpa gibi ürünlerle beslenmelidir. Çok sık yem değişimi yapılmamalıdır. Günde yaklaşık 15 saat ışık almaları sağlanmalıdır. Bu hayvanların yerleri de sürekli değiştirilmemelidir. Bu tavuklar yerlerini yadırgarlar ve rahatsız olurlar. Ancak yeni yerlerine alıştıkları zaman onlardan yumurtlaması beklenir.

Tavuk Yumurtlaması İçin Ne Verilir? Tavukların Yumurtlaması İçin Ne Yapılmalı?

Tavukların yumurtlaması için onlara gerekli ışık sağlanmalıdır. Kaliteli yemler verilmeli, ayrıca mısır, buğday, arpa da verilmelidir. Bitkisel ürünlerden marul, lahana gibi besinler de verilebilir. Bunu Zibrit gibi birçok türde deneyebilirsiniz.

HABER HAKKINDA GÖRÜŞ BELİRT
YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.