Tavuklar için akla gelen ilginç sorulardan birisi tavuklar üşür mü sorusudur. Tavuk yetiştiricileri tavukların üşümediğini söylerler. Çünkü tavuklar tüylerle kaplıdır ve üşümedikleri düşünülür.
Aslında tavukların üşümediği bilgisi doğru gibi gözükmektedir. Nitekim sağlıklı bir tavuk cereyana kapılmadığı sürece üşümez. Bu konuda bilinmesi gereken detaylar vardır. Ancak unutulmamalıdır ki tavukların vücudu tüylü olsa da vücudunda açık yerleri de vardır. Bu nedenden olayı tavuklar da üşür.
İlginizi çekebilecek kanatlı hayvanlar içerikleri;
Öyle ki bu hayvanların ibikleri, bacakları, kulakları ve parmakları açıktadır. Bu çıplak kısımlar aniden düşen sıcaklıkta üşüyebilir. Bu üşümeler tavukların donmasına kadar gidebilir. Tavuklar kolay kolay donmazlar. Ancak ülkemizde aşırı kışın yaşandığı bölgelerde donan tavuk haberlerine rastlayabiliyoruz. Tavuklar önce açık yerlerinden soğuğu alır daha sonra bu soğuk bütün vücutlarına yayılır. Vücut yeterli seviyede sıcaklığa ulaşamazsa tavuğun vücudu tamamen donabilir. Ayrıca aşırı soğuklar tavukların verimini de etkiler.
Tavuklar kuru soğuğa oldukça dayanıklı hayvanlardır. Ancak evcil ve kümes tavuklarıyla yabani tavukların metabolizmaları aynı değildir. Dolayısıyla kışın yabani tavuklar soğuğa daha dayanıklı olmaktadırlar. Kümeste yaşayan tavuklar bizim gibi sıcağı ve soğuğu hissederler. Tavuklar özellikle uzun süren kış aylarında hava şartlarından etkilenebilirler. Tavukların kışın metabolizmaları daha fazla çalışır ve daha çok enerji yakarlar.
Tavukların kışın açık yerleri daha çok üşür. Yani tavukların tüysüz kısımları çok çabuk üşüyebilir. Hatta bu üşüme donmaya kadar gidebilir. Ayrıca kışın solucan, böcek, sinek gibi besinleri de çok fazla bulamayan tavuklar protein eksikliği çekerler. Bunun sonucunda tavukların direnci düşer. Tavuğun üşüdüğünü, üşüyen ve donmaya başlayan kısmın, kırmızı renkten mavi kırmızı renge bürünmesinden anlaşılabilir.
Ayrıca hapşırmaları da üşüdüklerinin göstergesidir. Onlar da soğuk algınlığı ve grip olurlar. Tavukların üşümesini en aza indirmek için yem rasyonlarındaki enerji dengesi iyi ayarlanmalıdır. Tavukların kümesleri de kış şartlarına hazırlanmalıdır. Kümeste hava sirkülasyonu sağlanmalıdır. Aynı zamanda tavukların sürekli hareket etmesi sağlanmalıdır.
Hava sıfırın altına düşmedikçe tavuklar soğuğa dayanıklıdırlar. Tavukların kaç dereceye kadar soğuğa dayandığı yaşadıkları ortama göre değişir. Öyle ki tavuklar yaşadıkları coğrafyaya göre uyum sağlamaya çalışırlar. Örneğin kutup tavuğu -40 dereceye kadar soğuğa dayanmaktadır. Kümes tavuklarının ise -20 derece soğuğa dayandıkları anlaşılmaktadır. Cüce ırklar olarak bilinen türler ise sert kışlara fazla dayanamazlar. Soğukların kümes tavuklarının verimini etkilememesi için kümesin ortalama 22 derece olması gerekmektedir.
Tavuklar, eksi derecelere düştüğünde üşürler. Ancak bu üşüme tavukları fazla etkilemez. Tavuklar, -20 derecedeki hava şartlarından etkilenirler. Kümes hayvanları için önemli olan kümeslerin kış şartlarına uygun olmasıdır.
Yabani tavuklar kışın -30, -40 derecelere kadar yaşayabilmektedir. Kümes tavukları ise -20 dereceden daha soğukta donabilirler. Kümes tavukları ortalama -20 ya da -25 derecelerde yaşamlarını sürdürebilirler.