Paçalı Horoz Çeşitleri ve Fiyatları
Tavuk ve horozlar kümes hayvanı çeşididir. Cinsiyetlerine göre tavuk ya da horoz olarak adlandırılırlar. Paçalı horoz çeşitleri de horoz türlerinden biri olarak karşımıza çıkmaktadır.
Paçalı Tavuk ve Horozlara Genel Bakış
Tavuk ve horozlar kümes hayvanı çeşididir. Cinsiyetlerine göre tavuk ya da horoz olarak adlandırılırlar. Şöyle ki, dişiler tavuk, erkekler ise horoz adını alırlar. Tavuklar daha çok besin kaynağı olarak, horozlar ise üreme amaçlı kullanılırlar. Horozlar tavuklara göre daha iri ve gösterişlidir. Tüyleri daha uzun ve parlak, ibikleri büyüktür. Ötüş şekilleri de kendilerine özgü ve ahenklidir.
İlginizi çekebilecek içerikler;
- 1000 Tavuk Ne Kadar Yem Yer?
- Bresse Tavuk Fiyatları
- Alman, Blue Australorp Tavuk Fiyatları
- Lohman Tavuk Fiyatları
- Habeş Tavuğu Fiyatı
- Sussex Tavuk Fiyatları
Kümes kanatlı hayvanları içinde en erken uyananlar horozlardır. Bu sebeple özellikle geçmiş zamanlarda, insanları uyandırma vazifesi de görmüşlerdir. Tabi horozların sadece sabah ötmesi gerektiği düşüncesi yanlıştır. Horozlar günün her saatinde ve çeşitli nedenlerle ötebilirler. Horozların ötüş sebeplerinden bazıları:
- Diğer horozlara meydan okuma
- Tehlike hissettikleri anlarda
- Kendi bölgesini belirlemek istediklerinde
- Tavukları ve civcivleri toplamak / çağırmak istediklerinde
- Tavuklara kendini ispatlama amaçlı ötebilirler.
Tavuk ve horozlar çeşitli sebeplerle beslenebilirler. Beslenme kaynağı olarak, hobi olarak, özel türlerinden dolayı süs olarak ya da özellikle horozlar dövüştürme amaçlı beslenirler. Birçok horoz ve tavuk çeşidi vardır. Biz yazımızda paçalı horoz çeşitlerine değineceğiz.
Paçalı Horoz Çeşitleri
Paçalı horozların en belirgin özellikleri bacak ve parmak üstlerinde olan uzunlu kısalı tüylerin bulunmasıdır. Horozların paçalı olması görsel avantaj sağlar. Bundan dolayı daha çok süs amaçlı yetiştirilirler. Paçalı horoz ve tavuk cinslerinin bakımı ise diğer cinslere oranla daha uğraştırıcıdır. Bacak ve ayak tüyleri bulundukları alanın zeminiyle sürekli temas halinde olduğundan bitlenme gibi problemler ortaya çıkabilir. Bundan dolayı yaşam sürdükleri alan ve kümes temizliğine oldukça dikkat edilmelidir.
Paçalı horoz çeşitlerinden bazıları şunlardır:
- Maran Paçalı Cinsi: Renk tonları değişmekle beraber bu cinsin genel olarak kabul görmüş rengi siyahtır. Maran paçalı cinsi hızlı büyüyen bir cinstir. Güçlü ve hastalıklara dayanıklı bir cins olmaları sayesinde çoğu iklim şartında kolaylıkla beslenmeye uygundurlar. Ancak ülkemizde yetiştiriciliği fazla bulunmamakta. Bu ırkın tavukları, çikolata renkli yumurtalarıyla ünlüdür. Cana yakın olan bu ırkın bakımı kolaydır. Maran paçalı cinsinin horoz ve tavukları agresif değildir.
- İspenç Paçalı Cinsi: Minyatür bir cinstir. Canlı, çevik ve hareketli bir ırktır. Sakal ve yanak tüylerine sahiptirler. 5 ve 6 parmak olarak sınıflandırılırlar. Bol paça tüylerine sahip olduklarından ayakları görünmez. Bu cinsin tavukları uysal fakat horozları agresif bir yapıdadır.
- Sultan Paçalı Cinsi: Bu cins bizlere Osmanlı’dan kalma bir cinstir. Osmanlı zamanında bahçelerde süs olarak yetiştirilmiştir. Bundandır ki genelde renkleri beyazdır. Sakin ve uyumlu bir türdür. Sultan tavuklarının kafası ve gaga altında sadece tüyler bulunurken horozlarda etten ibik ve kaküller bulunur.
- Habeş Paçalı Cinsi: Minyatür paçalı cinsler arasında yer alan Habeş cinsleri, tüylerinin güzelliğiyle öne çıkarlar. Bu cinsin anavatanı Çin’dir. Habeş paçalı cinsinin derisi ve bazı iç organları siyahtır. Uysal ve sakin yapıdadırlar.
- Cochin Paçalı Cinsi: Dev ve cüce olmak üzere ikiye ayrılırlar. 10 farklı rengi bilinmektedir. Paçaları oldukça sıktır. Kötü hava koşullarına dayanıklıdırlar. Sakin yapıya sahiptirler.
- Brahma Paçalı Cinsi: Bu cins Ligth, Dark ve Gold Brahma olmak üzere üçe ayrılır. Uzun paçalara ve iri bir gövdeye sahiptirler. Sakin bir türdür ve beslemek kolaydır. Her hava şartına uyum sağlar. Bakımı konusunda titiz davranmak gerekmektedir.
Paçalı Cin Horozu
Bu horoz türü de bahsettiklerimize benzer şekilde paçalı bir cinstir. Ayaklarında uzun tüyler bulunur. Minyatür cins olarak da geçer. Tehlike anını sezdiğinde öterek sinyal verir. Kümesi ya da kendi alanı için iyi bir koruyucudur.
Ayrıca paçalı tavuk cinsleri konulu içeriğimize de göz atabilirsiniz.
Paçalı Horoz Fiyatları [year]
Paçalı cinslerin sahip oldukları özelliklere göre fiyatları da değişmektedir. Paçalı horoz alırken horozların ayak ve paça sağlığına, tüylerinin dolgunluğuna, gözlerinin canlılığına, gaga yapısına ve ibiklerinin canlı renkli olmasına dikkat edilmelidir. Horoz satın almak için çeşitli online satış platformlarına, satış çiftliklerine başvurulabilir. Fiyatlar 100 ile 250 TL arasında farklılık göstermektedir.