Tavuklar Nasıl Çiftleşir?

Tavuklar nasıl çiftleşir? sorusunun cevabı çokça merak edilen sorulardan birisidir. Çünkü tavukların yumurtlaması için çiftleşmelerine gerek yoktur. Onlar çiftleşmeden de yumurtlarlar.

Horoz ve Tavuklar Nasıl Çiftleşir?

Tavuklar kendileri yumurtlayabilseler de çiftleşmiş sayılmazlar. Yani tavuklar çiftleşmeden de yumurtlarlar. Tavuklar olgunluk dönemleri bitene kadar düzenli bir şekilde yumurta verirler. Tavukların çiftleşmesi için horozlara gerek vardır.

Bu horozların da olgun olması gerekir. Olgun bir horozun en verimli dönemi 8-10 aylık dönemleridir. Aynı şekilde tavukların da verimli dönemleri bu dönemlerdir. Genel olarak ilkbahar döneminde tavuk ve horozların çiftleşme istekleri artar.

Diğer tavuk içerikleri için tıklayın;

Şu konuları sizin için öneriyoruz;
1 of 10

Horoz Tavuk Nasıl Çiftleşir?

Tavuk ile horozun çiftleşmesi için, tavuğun oluşturduğu yumurta sarısını horozun döllemesi şarttır. Eğer horoz spermi doğru zamanda yumurta sarısıyla buluşursa döllenme gerçekleşir. Ancak bu döllenme anında gerçekleşmez. Yumurta sarısı ile spermin buluşması yaklaşık 7-8 günü bulur.

Ancak her çiftleşme, döllenme olacağını garanti etmez. Her çiftleşme sonucu civciv olmayabilir. Civciv alabilmek için yumurta oluşmadan önce verimli bir çiftleşme gerekmektedir. Bu süreçte döllenmenin sorunsuz olması şarttır. Diğer taraftan tavuk çiftleşmeyi istemeyebilir.

Eğer tavuk horoza fazla direniyorsa ve çiftleşme esnasında kuyruğu aşağı doğruysa horoz tavuğu dölleyemez. Horoz bu durumda sürekli döllemeyi dener. Hatta bu döllemeyi gerçekleştirinceye kadar uğraşır ve sonunda da istediğini alır. Tavuk ise büyük yaralanmalarla bu çiftleşmeden çıkabilir.

Tıkla Oku:  Tavuk Kaç Yıl Yaşar?

Horoz Tavuk Çiftleşmesi Nasıl Olur?

Çiftleşme için uygun zaman ise sabah vaktidir. Çünkü horoz spermleri en yoğun bu saatlerde olur. Horozun karnında böbreklerinin çok yakınında iki bölge vardır. Bu bölümler sürekli sperm üretirler.

Ayrıca ilginç alan durum horozda penis olmamasıdır. Kloakal duvarındaki küçük bir testisler, spermi papillaya iletmektedir. Bu da spermi tavukların klozasına iletmesine yardımcı olur. Testisler, vücut boşluğunun sırtına yakın, böbrek ve karaciğerin üstünde yer alır ve 2 adettir.

Açık sarı, elipsoit şeklindedir. Kırmızı görünürler, çünkü dış yüzeyinde kan damarları bulunmaktadır. Tavuklar ise iki yumurtalık ile doğar, ama bir süre sonra sağ yumurtalık ölmektedir. Horozlardan gelen sperm bu yumurtalıkta yerini almaktadır. Horoz spermleri 10 gün kadar yumurtalıkta yaşayabilir. Yani horoz ölse bile spermleri yaşar. Tavukların sperm depolama yüzeyi dayanıklıdır ve 28 gün boyunca döllü yumurtalar verirler.

Diğer taraftan horozlar çiftleşme esnasında pençeleri ile tavuğun üstünde durmaya çalışır. Ancak bu durum tavuklara zarar verebilmektedir. Tavuklara çiftleşme esnasında bir hırka giydirilmesi uygun olacaktır. Çünkü çiftleşme boyunca ve çiftleşmeden sonra tavukların tüylerinde sorunlar ortaya çıkmaktadır.

Tavuk Çiftleşmesi Ne Kadar Sürer?

Tavuk-horoz çiftleşmesi çok uzun sürmemektedir. Horoz, tavuğun üstüne çıktığı anda çiftleşme olur. Horoz spermiyle tavuğun yumurta sarısının birleşmesi 7-8 günü bulur. Horozların sperm ömürleri ise yaklaşık 13-15 gün sürer.

Diğer taraftan horozlar çiftleşmek için isteklidir. Tavukların da isteğine bağlı olarak günde 10-30 arası çiftleşme gerçekleşmektedir. Bir horoz hemen hemen 14-15 tavuğu idare edebilmektedir. Çiftleşmeden sonra horozlar öter ve başka tavuklara yönelir.

İçeriğimizi oylar mısınız?
[Total: 1 Average: 5]
Leave a comment