Papağan türlerinden olan muhabbet kuşlarının evde bakımları kolay olsa da hastalıklarının ölüm belirtisi olup olmadığını anlamak çok da kolay değildir. Muhabbet kuşlarının hastalanması ve sonunda ölmesinin temelinde kuşların stres altında olmaları, çevrenin sıcaklığı ve dengesiz beslenme yatmaktadır. Bu temel sebepler muhabbet kuşlarının hastalanmasına, davranış değişikliklerine ve zamanında tedavi edilmediğinde ölümüne sebep olacak belirtileri ortaya çıkarır. Bu belirtilerden en riskli olanları arasında kuşun dışkısında belirgin değişim, düşmeyen ateş, burun, gaga ya da gözlerinden akıntı gelmesidir. Ayrıca, aşırı kilo kaybı, sürekli ishal hali ve kusma da riskli belirtilerdendir. Kuşun neredeyse hiç yem yememesi veya normalden daha az yemesi, hareketsiz/pasif olması da dikkat edilmesi gereken hususlardır. Nefes alıp vermede zorluk, normalden fazla tüy dökümü, vücutta şişlik ve sürekli uyuma hali de kuşun hasta olduğunu göstermektedir.
Diğer kuş içerikleri için tıklayın;
Sözü edilen bu belirtilerden birkaçının bir arada bulunması kuşu ölüme kadar sürükleyebilir. Bu belirtilerden bazılarını kuşunuzda gördüğünüz anda vakit kaybetmeden en yakın veterinere başvurmanız gerekmektedir. Ayrıca insanın sebep olduğu yanlış davranışlarda muhabbet kuşunun ölümüne sebep olabilir. Örneğin kuşu aşırı sıcakta ya da soğukta bırakmak, kafesinin temizlenmemesi, devamlı yeşillik vermek, sürekli vitaminli yemler yedirmek gibi. Bunun dışında hassas canlılar olan muhabbet kuşları, yaşadığı ortamlarından dolayı mutsuz olurlarsa bu mutsuzluk onların ölümüne sebep olabilir. Bu ölümün sebebinin stres kaynaklı olduğu anlaşılmaktadır.
Yavru muhabbet kuşlarının ölümle sonuçlanacak hastalık belirtileri de yetişkin muhabbet kuşlarının belirtileri ile neredeyse aynıdır. Ancak yavru muhabbet kuşları daha zayıf bünyeye sahip oldukları için hastalanmaları ve sonunda ölümleri daha kolaydır. Yemin kalitesiz olması, suluk kirliliği ve suluktaki suyun bayatlaması, kafeslerin havalandırmasının uygunsuz olması ve yer değişikliği yavru muhabbet kuşlarını çok çabuk etkileyebilmektedir. Bununla birlikte toplu yavru ölümleri de görülebilmektedir. Bu toplu ölümlerin başlıca sebepleri arasında da dar bir alanda birçok yavrunun yer alması ve birbirlerini ezmeleri ile bitlenme gelmektedir. Özellikle bit, bir kuştan diğerine çok çabuk bakteriyi bulaştırmakta ve zayıf bünyeye sahip yavru kuşlar çok sürmeden ölebilmektedirler.
Muhabbet kuşlarının düzenli beslenmesi şarttır. Muhabbet kuşlarının suluklarındaki suları taze olmalı, bu kuşlar için özel hazırlanmış tohum karışımı alınmalıdır. Böylece dehidrasyonun, yani aşırı sıvı tüketme ya da kuşun aşırı yem yiyerek yeterli derecede sıvı tüketmemesinin önüne geçilir. Bunun dışında, kafein, çikolata gibi toksik içeren yiyecekler ile meyve çekirdekleri gibi ürünleri yedirmek kuşun aniden ölümüne sebep olabilir. Ayrıca bazı sinsi hastalıklar da ani ölüme sebep olur. Ancak örneğin tümörler, kuşlar ölmeden önce herhangi bir belirti göstermeyebilir. Bunların dışında aşırı sıcaklık, rüzgâr ve bakımsızlık da kuşların bir anda zayıflayıp ölümüne sebep olabilir.