Su Kaplumbağası Bakımı

19 Şubat 2023 - 22:00 'de eklendi ve kez görüntülendi.
resim

Su kaplumbağası bakımı, evcil hayvanlar arasında bakımı en kolay hayvanlardandır. Ancak kaplumbağalar hassas hayvanlardır. Bu nedenden dolayı bakımları düzenli yapılmalıdır.

Su Kaplumbağası Bakımı Nasıldır?

Evde bakım için genel olarak Red Eader Slider cinsi, kırmızı/kızıl yanaklı olarak bilinen kaplumbağalar tercih edilir. Bu kaplumbağalar ilk alındıklarında birkaç cm’lik boyutlardadır. Ancak kaplumbağaların bu boyutları iyi bir bakımla 30 cm’ye kadar büyüyebilir.

Diğer akvaryum canlıları içerikleri için tıklayın;

Su Kaplumbağası Bakımı için Gerekenler

Su kaplumbağası bakımı için bir akvaryum gereklidir. Küçük fanuslarda ya da plastik kaplarda beslemek onların ömrünü kısaltabilmektedir. Su kaplumbağası akvaryumu kurarken kaynak suyu tercih edilmelidir. Musluk suyu da tercih edilebilir ancak klordan arındırılmalıdır. Akvaryum suları ideal sıcaklıkta olması gerekir. Hava sıcaklığı kaplumbağaların ömrünü etkileyebilir. Su, oda sıcaklığında olmalıdır. Bu sıcaklık yaklaşık 25 derece civarında olmalıdır. İdeal su sıcaklığını sağlamak için ise akvaryuma ısıtıcı ve termometre yerleştirilmelidir. İdeal sıcaklık kaplumbağaların hasta olmasını engeller. Nitekim su kaplumbağaları soğuk suyu sevmezler. Eğer su soğuk olursa kaplumbağalar hasta olabilir ya da kış uykusuna yatabilirler. Ayrıca akvaryumda doğal ortamı andıran kayalar da kaplumbağa bakımı için önemlidir. Kaplumbağalar bu kayalarda dinlenip, vakit geçirmek isterler.

Kaplumbağaların suları çok çabuk kirlenebilir. Bu sebepten dolayı akvaryum suları iki günde bir değiştirilmelidir. Ayrıca su kaplumbağalarının kabuk bakımı ve sağlığı açısından güneş görmeleri de gerekir. Su kaplumbağaları bir günde en azından 1 saat güneşe çıkarılmalıdır. Bu 1 saat 15’er dakikalık periyodlarla tamamlanmalıdır. Böylece kaplumbağalar dilediklerinde suda olurlar. Güneşe çıkarılamayan zamanlarda ise bir UV lambası edinmek gerekir. Ancak bu UV lambası güneşin yerini asla tutamaz. Bütün bunların dışında su kaplumbağalarının kabukları ılık musluk suyunda diş fırçası yardımıyla fırçalayarak temizlenmelidir.

Su Kaplumbağaları Ne Yer?

Su kaplumbağaları hem etçil hem otçul hayvanlardır. Su kaplumbağasına her gün az miktarda besin değerleri uygun yemler verilmelidir. Yem seçiminden önce bir veterinere danışmanız yararlı olacaktır. Veterinerlerin önerdiği su kaplumbağası yemleri daha çok deniz ürünleri ve bitkilerden oluşmaktadır. Bu yemler dışında su kaplumbağasına haftanın 2-3 günü farklı gıdalar da verilmelidir.

Bu gıdalar haşlanmış balık, tavuk, karides gibi hayvansal protein içermelidir. Ayrıca marul ve yeşillikler de tercih edilmelidir. Su kaplumbağaları haşlanmış yumurta ve yumurta kabuğu ile de beslenebilirler. Bununla birlikte kaplumbağalar için piyasada sunulan gıda takviyeleri de kullanılabilir. Yavrulara günde üç defa, yetişkinlere ise yaz aylarında iki, kış aylarında bir defa yiyecek verilmesi uygundur. Beslenme bitiminden sonra suda kalan besinler temizlenmelidir.

Su Kaplumbağası Kaç Yıl Yaşar?

Su kaplumbağaları doğal ortamda yaklaşık 40 yıl kadar yaşayabilir, ancak ev ortamında bu süre kısalabilmektedir. Kırmızı yanaklı kaplumbağalar akvaryumda beslendiğinde 30 yıl kadar yaşayabilmektedir. Bu sürenin kısalmasının sebebi kış uykusudur. Çünkü kış uykusuna yatan kaplumbağaların ömürleri daha uzundur. Doğada bulunan kaplumbağalar da akvaryumda olanlara göre daha fazla kış uykusuna yatarlar.

HABER HAKKINDA GÖRÜŞ BELİRT
YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.