Muhabbet kuşu kuruma hastalığı ile ilgili bilgi almak istiyorsanız doğru yerdesiniz. Bu yazımızda yaygın görülen bir kuş hastalığı olan kuş kuruma hastalığı (Megabakteriosis hastalığı) hakkında önemli bilgilere yer verdik.
Muhabbet kuşu kuruma hastalığı, megabeteriosis etkenlerinin muhabbet kuşlarının sindirim kanalına yerleşmesi sonucu ortaya çıkan ve oldukça ağır ve yıkıcı olabilen bir hastalıktır. Muhabbet kuşu ishal sorunundan sonra en yıkıcı olan hastalıklardan biridir.
Büyük bir enfeksiyon etkeni olan megabakteriosis çeşitli nedenlerle kuşların sindirim kanalına girer. Burada sindirim kanalı olarak bahsettiğimiz yer kursaktan bağırsaklara kadar olan bölümdür.
Kuşun sindirim kanalına yerleşen bu enfeksiyon etkenleri kuş tarafından vücuda alınan besinleri kendisi tüketir. Yani bir nevi parazit bir canlı olarak orada yaşar.
Bu durum kuruma hastalığı muhabbet kuşu için başlangıçtır. İlk etapta çok fazla belirti görülmez ve kuş normal yaşantısına devam eder. Ancak zaman içerisinde kuşun zayıfladığı ve halsiz düştüğü görülür. İşte bu durum kuşta kuruma hastalığı etkeninin iyice yayıldığını ve kuşa ait besin maddelerini tükettiğini gösterir.
Muhabbet kuşlarında kuruma hastalığı ile karşılaştığında hemen belirti ortaya çıkmaz. Öyle ki ilk birkaç gün kuluçka süresi olduğu için kuş çok sağlıklı ve normal görülür. Ancak enfeksiyon etkenleri vücudu iyice tutmaya başladıktan sonra ilk muhabbet kuşu kuruma hastalığı belirtileri ortaya çıkmaya başlar.
Muhabbet kuşu kuruma hastalığı belirtileri kısaca şu şekilde sıralanabilir;
Bu belirtiler kuruma hastalığına yakalanan kuşlarda en çok görülen belirtilerdir. En çok kendini gösteren belirti zayıflamadır. Çünkü muhabbet kuşu aldığı besinleri yeterince tüketemez ve zaman içerisinde zayıflamaya başlar. Bunun önüne geçilmediğinde de ölüm gerçekleşir.
Kuşlar insanlar gibi canlılar olmadığı için tanılama ve teşhis çok zordur. Bu nedenle kuş sahiplerinin kuşlarını yakından takip etmesi ve ortaya çıkan belirtileri iyi ayırt etmesi gerekir. Eğer bu noktada kuş sahibi yeterli bilgi birikimine sahip değilse mutlaka bir veteriner hekimden yardım alınmalıdır.
Veteriner hekim kuştaki belirtileri inceler. Ve gerekirse birkaç saat gözlem altında tutar. Daha sonra görülen belirtilerden yola çıkarak hastalığın teşhisini koyar.
Muhabbet kuşu kuruma hastalığı tedavi edilene kadar ya da kuş ölene kadar devam eder. Yani er ya da geç bu hastalığın vücuttan bir şekilde atılması gerekir.
Kuruma hastalığına yol açan etkenler sürekli olarak çoğaldığı için kendiliğinden geçme gibi bir durum söz konusu değildir. Eğer kuş şanslıysa ve biraz da sağlıklıysa çok az bir ihtimalle olsa da bağışıklık sistemi hücreleri galip gelebilir.
Muhabbet kuşu kuruma hastalığı tedavisi en iyi olarak ilaç tedavisi ile olur. Çünkü söz konusu etken bir enfeksiyon etkenidir ve ilaç ile durdurulamadığında yıkıcı etkilere yol açabilmektedir.
İlaç tedavisinin yanı sıra destekleyici tedavi de gereklidir. Çünkü kuş bu süreçte çok fazla güç kaybetmiş ve bakıma muhtaç hale gelmiştir. İçeriğimizin devamında detaylara yer verdik.
Mikostatin muhabbet kuşu kuruma hastalığı tedavisinde sıkça kullanılan bir ilaçtır. İlaç temini ve kullanımı ile ilgili bilgilere veteriner hekiminizden ulaşabilirsiniz.
Kuruma hastalığı doğal tedavisi kapsamında şu uygulamalara yer verilmelidir;
Muhabbet kuşu kuruma hastalığı insana bulaşır mı sorusu sıkça sorulan bir sorudur. Bu soruya cevabımız evet. Çünkü bu hastalık etkenleri birer canlı olduğu için bulaşma yolları ile insana geçebilir.
İnsana geçebilen bu zararlı etkenler muhabbet kuşlarındaki kadar yıkıcı etkilere yol açmayabilir. Ancak yine de rahatsız edici düzeylerde belirtilere yol açabilir.
Muhabbet kuşlarında kuruma hastalığı tanısı için belirtilere bakılmalıdır. Aniden zayıflama ve halsiz düşme gibi belirtiler kuruma hastalığının belirtilerindendir.
Muhabbet kuşu kuruma hastalıkları enfeksiyöz etkenler neticesinde ortaya çıkar. Enfeksiyon yapıcı güce sahip etkenler kuşun sindirim kanalına yerleştikten sonra birkaç gün içerisinde hastalık belirtileri ortaya çıkar.
Muhabbet kuşu kuruma hastalığı diğer kuşlara bulaşabilir. Eğer bir kafes içerisinde birden fazla kuşunuz varsa her birini ayırmanızı öneririz.
Özellikle benzer belirtiye sahip olanları ayırmama gibi hataya düşmeyiniz. Çünkü enfeksiyoz ajan yoğunluğu fazla olan kuştan diğer kuşa geçiş olursa diğer kuşunuz olumsuz etkilenebilir.
Kuruma hastalığı ilaçları için veteriner hekiminize danışmanızı öneriyoruz. Veteriner hekimler genellikle mikostatin ve benzeri ilaçlar önermektedir.
Muhabbet kuşu kuruma hastalığına iyi gelen uygulamalar şu şekilde sıralanabilir;