Bu yazımızda kanatlı hayvanların kuluçka dönemi hakkında bilgi vererek civciv kaç günde çıkar sorusuna yanıtlar vereceğiz. Eğer siz de kanatlı hayvan besleyicisi iseniz bu yazımızı sonuna kadar okumanızı tavsiye ediyoruz.
Kanatlı hayvan besleyicisi iseniz ve bu işi hobi olarak yerine getiriyorsanız civcivlerin çıkma sürecinde büyük bir heyecan duyduğunuzu tahmin edebiliyoruz. Birçok kanatlı hayvan sahibi civciv çıkımı aşamalarında büyük bir heyecan duyarak yumurtaların çatlamasını bekler.
Yazımızın devamında kanatlı hayvanlar besleyen kişiler için hayvan türüne göre civciv yumurtadan kaç günde çıkar onu konuşacağız. Sizlere önerimiz bu yazımızı son noktasına kadar okumanız yönünde. Çünkü kanatlı hayvan besleyicileri için çok çok önemli bilgilere yer verdik.
Kuluçka makineleri bildiğiniz gibi kanatlı hayvanların civciv çıkartma sürecinde yardımcı olan makinelerdir. Bu makineler sayesinde anaç hayvanımız olmasa dahi makine içerisinde yapay bir ortam oluşturarak kuluçka dönemi oluşturabiliyoruz.
Kuluçka makinesinde civciv kaç günde çıkar diye merak ediyor olabilirsiniz. Ancak bu makinelerin çıkım süresi ile gerçek ortamdaki bir kuluçka döneminin çıkım süresi farklılık göstermiyor.
İlginizi çekebilir: Tavuklarda Hırıltı ve Tedavi Yöntemleri 2022
Kuluçka makinesinde nem ve ısı gibi ayarlamaları yaptıktan sonra normal canlı dünyasındaki kuluçka çıkım süreci işler. Tabi bunun için kaliteli bir kuluçka makinesi bulunmalı ve kuluçka makinesi içerisinde bütün ayarlamaların doğru yapılması gerekir.
Aşağıda kanatlı hayvan türlerine göre civciv yumurtadan kaç günde çıkar sorusuna cevap verdik. Eğer tavuk yumurtaları gibi diğer kanatlı hayvanların yumurtalarını da kuluçkaya yatıracaksanız bu bilgiler tam size göre.
Tavuk civciv yumurtadan ortalama 21 gün içerisinde çıkar. 21 günde çıkmayan tavuk yumurtalarına 1 ila 2 gün daha süre tanınmalıdır. Bu süre içerisinde çıkmayan yumurtalara elle müdahale edilmelidir.
Paçalı tavuk cinsleri ve Pleymut tavuk gibi tavuk ırkları olsa dahi bu süre farklılık göstermez.
Ördek civcivi ortalama 24 ila 28 gün içerisinde çıkım yapar. Tavuklarda olduğu gibi civciv çıkımı olmadığında müdahale edilebilir.
Kaz civcivi çıkma süresi diğer kanatlı hayvanlara oranla biraz daha uzundur. Kaz civcivleri ortalama 28 ila 31 gün arasında kuluçka dönemi geçirdikten sonra yumurtadan çıkar.
İlginizi çekebilir: Mast Kazı Özellikleri, Bakımı, Fiyatları 2022
Hindi civcivlerinin kuluçka süresi ortalama 28 gündür. Bu süreç içerisinde çıkım olmayan yumurtalara dışarıdan müdahale edilebilir.
Kuş civcivlerinin çıkım süreci hakkında net bir rakam vermemiz mümkün değil. Ancak ortalama olarak 18 gün içinde çıkım olduğunu söyleyebiliriz. Kuş türlerine göre bu rakam artış gösterebilir.
İlginizi çekebilir: Muhabbet Kuşu İshali Nasıl Geçer? 2022 Tedavi Önerileri
Bıldırcın civcivleri en az sürede çıkım yapan kanatlı hayvanlardandır. Bıldırcın civcivi yumurtadan ortalama 17-18 gün içerisinde çıkar.
Keklik civcivleri birçok kanatlı hayvan türüne kıyasla uzun sürede yumurtadan çıkar. Keklik civcivlerinin çıkım süresi ortalama 24 gündür.
Civciv çıkartmak için tavuk vb. hayvanınızı kuluçkaya yatırdıysanız ya da yumurtalar kuluçka makinesi kullandıysanız o kadar gün beklemek istemiyor olabilirsiniz. Öyle ki heyecanınızı da anlayabiliyoruz.
Ancak ne yazık ki dışarıdan müdahale ile civciv çıkma süresi azaltılamaz. Her ne kadar nem, ısı vb. faktörler kuluçka süresinin belirlenmesinde önemli bir faktör olsa da söz konusu bir fizyolojik olay dizisi gerçekleştiği için en fazla birkaç saatlik değişiklik yapabilirsiniz.
Bu yazımızda civciv kaç günde çıkar sorusuna yanıtlar aradık. Eğer civciv çıkımı ile ilgili merak ettiğiniz başka bir konu varsa bunu bize yorum olarak iletebilirsiniz.